Mięso jedz – na zdrowie!
Mięso jest bardzo ważnym składnikiem w diecie każdego człowieka, wyłączając osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej – zastępują je białkiem pochodzenia roślinnego. Mięso dobrze jest przyswajalne przez nasz organizm, dzięki czemu rośniemy i dobrze funkcjonujemy.
Jest też bardzo smaczne. Nie wyobrażamy sobie często żadnego przyjęcia bez mięsa.
Bo mięso daje mnóstwo możliwości – można z niego przygotowywać przeróżne potrawy! Jest też składnikiem pożądanym w wielu dietach, także bezglutenowej. Bez względu na to, czy cierpisz na celiakię i nie jesz glutenu, czy też samodzielnie, świadomie podjąłeś decyzje o wyeliminowaniu go z diety – bez większych przeszkód możesz jeść mięso.
Drób, wieprzowinę, wołowinę – to, co lubisz. Uważać musisz tylko w chwili, kiedy kupujesz produkty częściowo przetworzone.
Mogą zawierać wówczas gluten. Szczególnie zwróć uwagę jeśli kupujesz mięso wcześniej zapeklowane, gotowe steki, rolady, szaszłyki.
Informacja powinna znajdować się na opakowaniu – możesz też zapytać sprzedawcę w sklepie mięsnym, czy dana wędlina lub gotowe mięso zawiera gluten.