Najlepsze desery naszych mam i babć
Niedzielne obiady albo wakacyjne wyjazdy do babci czy cioci kojarzą nam się nie tylko z błogością, ale i dobrym jedzeniem. Obiad, a po nim kawa i ciasto.
Przepyszne, pachnące już na wejściu, pieczone z niezwykłą starannością ciasto. Jakie w Polsce wypieka się najczęściej? Bardzo popularnym deserem jest ciasto drożdżowe.
Trochę się trzeba namęczyć żeby je zrobić, bo aby odpowiednio wyrosło wymaga długiego wyrabiania, ale kiedy już jest gotowe to jest przepyszne. Oczywiście ma na sobie sporą warstwę także niezwykle dobrej kruszonki.
Innym bardzo popularnym, polskim ciastem jest jabłecznik zwany także szarlotką. Dziś w kawiarniach serwują go najczęściej z lodami, ale taki z dzieciństwa kojarzy nam się z lukrem, kruszonką lub cukrem pudrem.
Najważniejsze w nim są jednak jabłka, często z babcinego ogrodu. Często mamy czy babcie pieką nam także serniki.
Ciasta, które wymagają użycia pysznego, tłustego, dobrego jakościowo twarogu. Taki prawdziwy sernik aż rozpływa się w ustach.