Ryby dla wszystkich
Ryby, podobnie jak mięso, są dozwolone, a nawet wskazane w diecie bezglutenowej. Ograniczenie pełno zbożowych produktów z owsa, pszenicy, jęczmienia często wymaga wspomagania się suplementami witaminowymi – organizmowi brakuje niektórych składników, które można uzupełnić tylko produktami z apteki. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie do codziennej diety ryb. Zawierają cenne kwasy Omega-3, które wpływają na odporność organizmu i działają leczniczo – podobnie jak tran.
Ryby to też cenne źródło wielu witamin, zdrowych tłuszczów, ale i fantastycznie smakują. Ryby nie zawierają glutenu, dlatego można bez przeszkód jeść w dowolnej chwili. Dieta bezglutenowa nie wyklucza także zdrowych i bogatych w białko owoców morza. Podobnie jak w przypadku mięsa, należy uważać na produkty przetworzone.
Ryby kupowane w sklepie rybnym możesz jeść bez obaw. Inaczej jest w przypadku z gotowymi przetworami. Decydując się na sałatkę rybną zawsze zapytaj o skład. Tak samo kiedy kupujesz popularne ryby – makrele, tuńczyki, łososie – w puszcze.
Bardzo duże prawdopodobieństwo, że do ich przygotowaniu użyto właśnie glutenu, na przykład do zagęszczenia sosu.