Światowa kariera pizzy
Nie sposób mówić o kuchni Italii i pominąć pizzę. Placek suto obłożony farszem to danie smakowite, pożywne i sycące. Włosi jedzą pizzę bardzo chętnie i mało kto pamięta dziś, że jej rodowód jest ulokowany na społecznych nizinach. Pierwsze pizze jakie zaczęto przyrządzać we Włoszech były tanim posiłkiem dla biednych rodzin robotniczych.
Na placku drożdżowym układano dodatki, które były pod ręką – jakieś warzywa, mięso i ser. Całość wkładano do pieca i po kilkunastu minutach cała rodzina mogła się pożywić. Obecnie chodzimy do pizzerii, a sama pizza jest jednym ze sztandarowych elementów włoskiego świata kulinarnego. Prostota tego dania oraz jego forma sprawiły, że równie szybko przeniknęło do międzynarodowej kultury kulinarnej.
Dokładnie tak samo jak dokonało tego spaghetti w wersji bolońskiej. Tradycyjne włoskie receptury stały się punktem wyjścia do rozlicznych modyfikacji, o których jeszcze będziemy pisać. Obecnie pizzę kupimy w każdym kraju – nie tylko w lokalu. W sklepowych lodówkach czekają na nas mrożone lub schłodzone placki, które wystarczy podgrzać w piekarniku.