Tzatziki – pyszny sos czosnkowy
Była mowa o gyrosie, więc trzeba zająć się również tzatzikami. Jest to typowy dodatek do tego mięsnego dania. Solidnie przyprawione mięso polane tym sosem smakuje doskonale – warzywa oraz frytki również zyskują na jego dodatku.
Przyrządzanie dobrych tzatzików nie jest wcale rzeczą trudną i obecnie sos ten jest robiony w domach na całym świecie. Składnik podstawowy to oczywiście jogurt – typu greckiego lub bałkańskiego. To bardzo gęsty jogurt z 10-procentową zawartością tłuszczu, uzyskiwany z udziałem specyficznego szczepu bakterii jogurtowych.
Często jego skład jest wzbogacany śmietanką, która doskonale podkreśla smak gotowych tzatzików. Do jogurtu dodaje się świeżo przetarty czosnek, sól, pieprz, siekanego zielonego ogórka. Całość składników mieszamy, potem odstawiamy sos na jakiś czas, by wszystkie smaki idealnie się połączyły.
Tzatziki smakują świetnie nie tylko z gyrosem. Można maczać w nim frytki i warzywa, a także wzbogacać nim sałatkę typu gyros, która zyskała w ostatnich latach sporą popularność.