Wielkanocne menu w Europie
Wielkanoc to najważniejsze święto chrześcijańskie, które obchodzone jest w bardzo wielu krajach. Choć sama idea Wielkanocy we wszystkich miejscach pozostaje taka sama, potrawy, jakie serwowane są w poszczególnych regionach świata znacznie się od siebie różnią. Co zobaczymy więc w wielkanocnym europejskim menu? Choć potrawy w innych krajach Europy różnią się od tych, które znajdziemy na polskim stole, w prawie wszystkich regionach wykorzystuje się do ich przygotowania wiosenne warzywa.
We Francji równie popularne jak w naszym kraju są jajka, serwowane na wiele sposobów, m.in. w koszulkach ze szpinakiem.
We Włoszech natomiast obowiązkowo w wielkanocnym menu muszą znaleźć się makarony z lekkimi, warzywnymi sosami. W Hiszpanii podaje się tortillę, a na deser krem kataloński. Cięższą kuchnię okresu Wielkanocy znajdziemy w Anglii, gdzie najchętniej podaje się pieczoną jagnięcinę.
Wśród dodatków do mięsa znajdziemy ziemniaki, groszek i miętowy sos. Mięso – a konkretniej pieczona baranina – to także obowiązkowe danie w Grecji.