Wielkanocne pieczenie

Wielkanocne pieczenie

Podczas Świąt Wielkanocnych najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, podczas którego spożywamy bardzo dużo jajek, żurek i białą kiełbasę. Jeżeli już rano spożywamy tak ciężkie danie, co w takim razie przyrządzić na wielkanocny obiad? Najlepiej sprawdzą się tu różnego rodzaju mięsa. Możemy wykorzystać do tego bardzo lubiany w naszym kraju drób, jak i inne mięsa, które na co dzień są nieobecne na naszych stołach, czyli m.

in. jagnięcinę, baraninę, królika bądź dziczyznę. Bardzo dobrym pomysłem jest przyrządzenie mięsa w formie pieczeni.

Można je wówczas podać na ciepło – z gęstym sosem, ziemniakami i surówką, jak i na zimno pokrojoną w cienki plastry z dodatkiem chrzanu bądź żurawiny czy jarzębiny. Nie zapominajmy również, że pieczeń smakuje bardzo dobrze z dodatkami umieszczonymi w środku, np. szpinakiem czy jabłkiem.

Jako, że Wielkanoc to okres, w którym w sklepach pojawiają się pierwsze nowalijki, pamiętajmy, aby je również umieścić w naszym świątecznym menu. Kolorowe, pełne witamin sałatki z pewnością urozmaicą nasz wielkanocny stół.